PRODUCTIES

Wreed geluk – Claus, Vlaanderen & de Liefde

Filmportret van Hugo Claus in samenwerking met Poetry International en RTV Rijnmond.

Wreed geluk - stillWreed geluk - stillWreed geluk - stillWreed geluk - stillWreed geluk - stillWreed geluk - stillWreed geluk - stillWreed geluk - still

De film Wreed Geluk. Claus, Vlaanderen & De Liefdeging in 2009 in première op het festival van Poetry International. Hugo Claus zou in 2009 tachtig zijn geworden, Poetry vierde dat jaar het veertigjarig jubileum. Claus is een levende legende – ook al is de Nobelprijs aan hem voorbijgegaan – en Poetry is een instituut. Ruim tweeduizend dichters uit de hele wereld hebben de afgelopen veertig jaar acte de présence gegeven op het Rotterdamse festival. Ze hebben hun gedichten voorgelezen, die vervolgens in meerdere talen zijn vertaald en die in tijdschriften, bloemlezingen, bundels en op websites zijn verschenen. Bijna alle grote en bekende dichters, waaronder acht Nobelprijswinnaars, zijn een of meerdere keren op het festival geweest.

In het kader van het jubileum organiseerde Poetry International een aantal bijzondere jubileumprojecten, waaronder een film over de poëzie van Hugo Claus, in samenwerking met Oogland Filmproducties.

Hugo Claus is van aanzienlijk belang geweest voor de ontwikkeling van dit wereldwijd toonaangevende festival. Hij droeg zijn werk er veel voor, en in 1995 stond zijn poëzie centraal en werd er een internationaal vertaalproject rond zijn werk georganiseerd. Hij behoorde samen met dichters als Seamus Heaney, Breyten Breytenbach, Remco Campert en Judith Herzberg tot een van de trouwste gasten van het festival. Poetry International is voor de regio Rotterdam, en voor de dichtkunst, een belangrijk festival. De interesse ervoor op televisie is daar altijd bij achter gebleven. Het plan om voor het eerst een speciale film aan het festival te koppelen – een plan overigens dat al lang voor het heengaan van de dichter en met toestemming van Claus en zijn familie was geconcipieerd – wilde daar verandering in brengen.

De film Wreed Geluk. Claus, Vlaanderen & De Liefde was voor Poetry International tevens het begin van een nieuwe traditie: de première van een film over een belangrijk internationaal dichter.



« terug naar overzicht producties


DVD

trailer
Wreed geluk – Claus, Vlaanderen & de Liefde
2009 – HDV – 62 min.
regisseur: John Albert Jansen
scenario: John Albert Jansen
camera: Adri Schrover (N.S.C.)
geluid: Wouter Veldhuis
muziek: Frank van der Weij, Absynthe Minded, Douce Ambiance
editor: Danniel Danniel
productie: Oogland Filmproducties
co‑producent(en): Poetry International, RTV Rijnmond
uitvoerend producent: Annelotte Verhaagen
financiering: Vlaams-Nederlands 'Huis de Buren', SNS Reaal Fonds, Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties
cast: Fred Bervoets, Jan Decleir, Roger Raveel, Odo Claus, Jef Geeraerts, Pjeroo Roobjee Guido Lauwaert
festivals: Poetry International Rotterdam, Felix Festival Antwerpen
distributeur: Oogland distributing
omroep: RTV Rijnmond