PRODUCTIES

Het afwezige Land – Een ontmoeting met Adonis

Een reis door het bewogen leven van de Syrisch-Libanese schrijver Adonis, een van de belangrijkste dichters en denkers in de Arabische wereld. In 'Het afwezige land' vertelt hij over zijn leven en werk, Syrie, de Arabische wereld en de islam.

Het afwezige land - stillHet afwezige land - stillHet afwezige land - stillHet afwezige land - stillHet afwezige land - stillHet afwezige land - stillHet afwezige land - stillHet afwezige land - still

De Syrisch-Libanese, in Parijs levende dichter Ali Ahmed Esber (1930), beter bekend onder zijn ‘nom de plume’ Adonis, wordt wel de levende legende van de Arabische literatuur genoemd. Hij schrijft al zeventig jaar poëzie, waarin het thema van de Arabische identiteit centraal staat. Met zijn unieke stem en zijn onafhankelijke geest vervult hij een belangrijke rol in de complexe en veelvormige Arabische wereld.

In ‘Het afwezige land’ vertelt Adonis vanuit zijn appartement in Parijs over zijn leven, het dichterschap, over Syrië, de Arabische wereld en de Islam. Adonis is op zijn oude dag nog even lucide en scherp en recalcitrant als voorheen. Maar bovenal is hij een groot dichter, die niet alleen zijn land Syrië, maar een heel continent bestrijkt. ‘In het Arabisch schrijven leert je alleen maar dat het vaderland geen plek is, dat het nergens kan worden gevonden’, schrijft hij.



« terug naar overzicht producties


DVD
Het afwezige Land – Een ontmoeting met Adonis
2013 – HDV – 54 min.
regisseur: John Albert Jansen
scenario: John Albert Jansen
camera: Adri Schrover (N.S.C.)
geluid: Bouwe Mulder
editor: Danniel Danniel
geluidseditor: Frank van der Weij
productie: Oogland Filmproducties
co‑producent(en): VPRO
financiering: Mediafonds, SNS Reaal Fonds, Poetry International