PRODUCTIES

Een zwerver willen zijn

Een filmische reis door leven en werk van de Limburgse kunstenares Marianne van der Heijden. Een productie i.s.m. Omroep L1 en Museum van Bommel van Dam, waar op 27 januari 2013 een grote overzichtstentoonstelling is geopend.

Een zwerver willen zijn - stillEen zwerver willen zijn - stillEen zwerver willen zijn - stillEen zwerver willen zijn - stillEen zwerver willen zijn - stillEen zwerver willen zijn - stillEen zwerver willen zijn - stillEen zwerver willen zijn - still

De Limburgse beeldend kunstenaar Marianne van der Heijden (1922-1998) leefde een leven in contrasten, altijd op zoek naar balans. In haar werk, dat enorm divers is en veel erkenning geniet in de kunstwereld, toont zij enerzijds een grote beheersing van techniek en materiaal, en anderzijds een voortdurende onrust, een zoeken naar vernieuwing en verdieping, waarin vertwijfeling en de drang om zich aan de normen van de wereld die haar omringt te ontworstelen, elkaar afwisselen. Haar levensverhaal kent een diep gevoelde spiritualiteit, de noodzaak tot onafhankelijkheid als vrouw en als kunstenaar, en een (onvervuld) verlangen naar (hemelse) liefde, zuiverheid en oorspronkelijkheid. Het zijn vaak tegenstrijdige elementen in een verhaal dat haast onontkoombaar eindigt in een zelfverkozen dood.

In de documentaire ‘Een zwerver willen zijn’ brengen we een van de belangrijkste naoorlogse beeldend kunstenaars tot leven. Niet zozeer haar waarde in kunsthistorisch perspectief vormt hierbij de leidraad, maar het verhaal van de vrouw die haar enorme beeldende gave inzet om het leven leefbaar te maken en te trachten los te komen van de verstrikking van normen en regels die kerk, afkomst en de tijdgeest haar opleggen. 



« terug naar overzicht producties


DVD

trailer
Een zwerver willen zijn
2013 – HDV – 38 min.
regisseur: Annelotte Verhaagen
scenario: Annelotte Verhaagen, John Albert Jansen
camera: Adri Schrover (N.S.C.)
geluid: Wouter Veldhuis
editor: Ralf Verbeek
geluidseditor: Frank van der Weij
productie: Oogland Filmproducties
financiering: Mediafonds, VSB Fonds, Omroep L1, Museum van Bommel van Dam, Stichting Marianne van der Heijden
omroep: Omroep L1
uitzending: 4 rn 7 april 2013